lunes, 9 de julio de 2007

La Comunidad del Anillo


En aquest apartat descriuré quins canvis s’han produït al llarg dels tres volums de l’obra de Tolkien, El Señor de los Anillos quan van ser produïdes cinematogràficament. És a dir, quins canvis s’han produït entre el llibre i la pel·lícula o quines coses apareixen de noves en les pel·lícules de El Señor de los Anillos respecte l’obra de Tolkien.

Al començament de la pel·lícula podem veure una història simplificada sobre la batalla en la qual es veu a Isildur aconseguint l’Anell de Sauron. A la història original, la batalla es dona fora de Mordor, i les forces de Sauron són vençudes. Tot seguit es produeix un setge, que dura set anys, a Sauron en la seva torre. Finalment, Sauron és vençut no per Isildur, sinó pel seu pare Elendil i el rei Elf Gil-Galad, que són morts tots dos, i Isildur després li arrenca l’Anell del dit de Sauron.

El temps i l’espai estan generalment bastant compresos a la pel·lícula. Per exemple, a les primeres escenes Gandalf deixa a Frodo i marxa a Minas Tirith, llegeix els pergamins d’Isildur, i poc després el tornem a veure a Bolsón Cerrado. Per al que no conegui la Tierra Media, pot pensar que Minas Tirith i la Comarca estan un al costat de l’altre, però en realitat hi ha una distància de 1,100 milles des de la Comarca fins a Minas Tirith, anant per camins. Entre la primera escena a Bolsón Cerrado i la següent, ha transcorregut un període de disset anys, i Gandalf ha fet més que coses que no només llegir un pergamí.

Un dels més estranys canvis entre el llibre i la pel·lícula és que Sauron no te cos; Saruman li diu a Gandalf que encara no pot tenir «forma física». És difícil de veure com podia ser veritat. Quina utilitat tindria l’Anell per Sauron, si no tingués un dit on portar-lo? Al llibre es diu de manera molt clara que Sauron te forma física. ‘Només te quatre (dits) en la seva mà negra, però suficients’, diu Gollum a Las Dos Torres i està confirmat per Tolkien en les seves cartes. En realitat, això deu ser un menyspreu més que un lleuger canvi, perquè Peter Jackson ha descrit Sauron com a mínim en una entrevista com només un ull flotant.

A la pel·lícula, podem veure als quatre Hobbits escapant a través del Brandivino amb la Balsadera de Gamoburgo durant la nit. A la següent escena, encara està obscur i de nit, piquen a la porta de Bree. Tot i les aparences, Bree no està creuant el riu Brandivno – està setanta-cinc milles més enllà. En canvi, el llibre utilitza quatre capítols per a descriure el viatge dels Hobbits, incluint el viatge a través del Bosc Vell, la trobada amb Tom Bombadil i una petita part a les Quebradas.

... To be continued [XD]

No hay comentarios: